Waar is magnesium goed voor? (En waarom jij er misschien meer van nodig hebt)

Bijgewerkt op:

waar is magnesium goed voor

Magnesium. Je hebt er vast wel eens van gehoord, misschien als ingrediënt op een potje multivitaminen of in een artikel over spierherstel. Maar waar is magnesium eigenlijk goed voor? En belangrijker nog: krijg jij er genoeg van binnen? Lees gauw verder om het antwoord te ontdekken.

Wat doet magnesium in je lichaam?

Laten we bij het begin beginnen. Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 processen in je lichaam. Zo helpt het je spieren te ontspannen na inspanning en speelt het een belangrijke rol bij het voorkomen van spierkrampen. Daarnaast heb je het nodig voor de productie van energie. Zonder voldoende magnesium kun je die after-lunch dip waarschijnlijk niet ontwijken.

Ook voor je zenuwstelsel is magnesium van groot belang. Het ondersteunt een gezond zenuwstelsel en helpt je lichaam beter omgaan met stress. Bovendien draagt het bij aan sterke botten, doordat het samenwerkt met calcium en vitamine D. Tot slot is magnesium cruciaal voor een goede hartfunctie en helpt het bij het behouden van een normaal hartritme. Best indrukwekkend, toch?

Hoe veel mensen magnesium ontdekken

Voor veel mensen begint de interesse in magnesium pas op het moment dat ze klachten ervaren die lastig te verklaren zijn. Denk aan voortdurende vermoeidheid, spierschokken of kramp in de benen of moeite met slapen ondanks een redelijk gezonde leefstijl. Vaak wordt er eerst gedacht aan stress, te weinig beweging of een tekort aan vitamines. Pas wanneer iemand een tip krijgt van een arts, coach of bekende, komt magnesium in beeld.

Wat opvallend is: zodra mensen beginnen met het aanvullen van hun magnesium -via voeding of supplementen- merken ze regelmatig binnen enkele dagen tot weken verschil. De energie neemt toe, spieren ontspannen makkelijker en de slaapkwaliteit verbetert. Natuurlijk werkt dit niet voor iedereen hetzelfde, maar voor velen blijkt magnesium net dat ontbrekende puzzelstukje in hun gezondheid.

Hoe weet je of je een tekort hebt?

Een magnesiumtekort wordt niet altijd direct opgemerkt, maar er zijn wel signalen om op te letten. Zo kun je regelmatig last hebben van spierkrampen of trillingen. Ook vermoeidheid of een futloos gevoel kunnen wijzen op een tekort. Veel mensen met te weinig magnesium slapen slecht of worden prikkelbaarder dan normaal. En wat ook vaak voorkomt: hoofdpijn, die soms uit het niets lijkt te komen. Herken je jezelf hierin? Dan is het geen gek idee om eens naar je magnesiuminname te kijken.

Waar zit magnesium in?

Je hoeft niet direct naar een supplement te grijpen. Magnesium zit ook gewoon in voeding. Denk bijvoorbeeld aan donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Ook noten en zaden (met name amandelen en pompoenpitten) zijn goede bronnen. Daarnaast leveren volkoren granen, peulvruchten en zelfs pure chocolade een mooie hoeveelheid magnesium. Maar eerlijk is eerlijk: met onze huidige eetgewoonten, waarbij kant-en-klaar en bewerkt voedsel vaak de overhand hebben, is het best een uitdaging om dagelijks voldoende binnen te krijgen. Ook onze landbouwgrond raakt steeds meer uitgeput, waardoor er minder mineralen in onze voeding zitten dan vroeger.

Supplementen nemen: ja of nee?

Een veelgestelde vraag: moet ik supplementen nemen? Het antwoord is: misschien. Als je gezond eet, niet extreem veel sport of stress hebt, én geen klachten ervaart, dan zit je waarschijnlijk goed. Maar merk je dat je vaak moe bent, slecht slaapt of snel kramp krijgt? Dan kan een magnesiumsupplement uitkomst bieden.

Het is wel belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van magnesium zijn, zoals magnesiumcitraat, -bisglycinaat en -oxide. Niet alle vormen worden even goed opgenomen door je lichaam. Mijn tip: kies voor een goed opneembare variant zoals magnesiumcitraat of -bisglycinaat. En overleg bij twijfel altijd met een arts of apotheker.

Check het zelf!

Sta eens stil bij de volgende vragen. Eet jij dagelijks voldoende groente, noten en volkorenproducten? Heb je regelmatig last van stress of sport je intensief? Merk je vermoeidheid, krampen of slecht slapen? Als je op meerdere van deze vragen “ja” hebt geantwoord, dan is het hoog tijd om magnesium serieus te nemen.

Tot slot: onder (en over) schat magnesium niet

Magnesium is geen magisch pilletje dat je leven verandert, maar het kan nét dat verschil maken tussen futloos en energiek, gespannen en ontspannen, slapeloos en uitgerust. Gun jezelf dat voordeel. Luister naar je lijf, wees nieuwsgierig en neem de regie over je gezondheid.